GENOVA

         English   Magyar

 

Click for Genoa, Italy Forecast

 
Történelem
 

Liguria régió az ókori időkben a ligur kelták lakóhelye volt. Genovát az i.e. VI. században föníciai és etruszk hajósok alapították, mert fekvése miatt "természetes kikötő"-ként funkcionálhatott. Története folyamán mindig nagyon fontos kikötőváros és hajózási központ maradt. I.e. 209-be a Karthágóiak lerombolták, majd a Rómaiak építették újjá. A Római Birodalomban a város bőrt, fát és mézet exportált.A Római Birodalom bukása után Genova független városállammá vált. A XI. században Genova Pisa-val szövetségben megszerezte Szardínia és Korzika szigetét. A két sziget tulajdonlásáért ezután a két városállam hosszú háborút vívott egymással. A XII. században a genovai hajók lovagokat szállítottak a Közel-Keletre, majd zsákmánnyal megrakottan tértek haza. A Közel-Keleti termékek iránt megnövekedett európai kereslet miatt egyre többet kereskedtek Bizánccal, ami kiélezte az ellentétet Genova és Velence között. Genova végül 1284-ben legyőzte Pisát, 1299-ben pedig Velencét is. Ezután a Genovai Köztársaságot kormányzó kereskedők és bankárok hatalma a Pápával és az európai királyokkal volt összemérhető.

                                          Genova egy 1482-ben készült festményen

A genovai terjeszkedés nem központilag történt, hanem a genovai polgárok érdekei által vezérelve. Ennek következtében belső harcok alakultak ki a hatalomért. Ehhez hozzájárul még az is, hogy 1380-ban a genovai flottát Velence megsemmisítette, és ezzel elkezdődött Genova gyengülése. A tengerentúli területeit fokozatosan elveszítette, legutoljára 1768-ban Korzikát Franciaországgal szemben. A belső háborúkat Andrea Doria szüntette meg 1528-ban, ezután Genova hajóépítő kikötőként és bankközpontként funkcionált.A város jelképét, a Lanternát (világítótorony) 1543-ban építették újjá, a 117 méter magasan elhelyezett sárga fénye tiszta időben 36 tengeri mérföldre világít. Bár a környező országok - Franciaország és Piemont - dominálták, Genova 1797-ig megőrizte függetlenségét. Ekkor azonban Bonaparte Napóleon megszervezte a Liguriai Köztársaságot, amelyet 1805-ben Franciaországhoz csatoltak. 1815-ben viszont már a Szardíniai királysághoz csatolták a várost. A Szardíniai királyság létfontosságú szerepet játszott Olaszország egyesítésében, 1861-ben a szardíniai király, II. Viktor Emánuel lett Olaszország királya.

A genovai kikötő súlyosan megrongálódott a II. világháborúban és az 1954-55 során bekövetkezett erős viharokban, melyek után újraépítették és modernizálták. Genova jelenleg a legnagyobb személy- és áruforgalmú olasz kikötővárosnak számít, a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötővárosa. A kikötő legfontosabb import árucikkei a szén, nyersolaj és a gabona, míg leginkább pamutot, selymet, olívaolajt és bort exportál. A város kereskedelmi és iparközpont is, legfontosabb termékei: vas és acél, cement, vegyszerek, műtrágya, olaj, repülőgépek, hajók, vasúti szerelvények, gépjárművek, papír, cukor, textil. A város iparának főbb vonásai a XX. század elején alakultak ki. Azóta a szolgáltató szektor tért szerzett az ipar rovására, így mára Genova fontos kereskedelmi és pénzügyi központnak számít, az ipar pedig egyre inkább háttérbe szorul.
 
Impreszum és jogi nyilatkozat Freelance Web Designer